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QUESTIONS and AMENDMENTS on Informal document GRRF-82-12-Rev 3 

 

QUESTIONS: 

Question 1: Does the new detailed definition of CSF allow to approve LKA systems based on braking  

according to R79? If not, what must we change for that? 

Question 2: On the request of the vehicle manufacturer, does the group confirm the possibility to 

approve a “LKA system” either as a CSF system or as a ACSF of category B1? 

Question 3: In § 5.6.1.1.3. the requirement for ACSF A is  “ The system shall be able to be 

deactivated by the driver at any time.” and in § 5.6.2.1.2.  the requirement for ACSF B1 is “The 

vehicle shall be equipped with a means for the driver to activate and deactivate the system. The 

deactivation shall be possible at any time.” 

Concerning the requirement on the deactivation: Does it mean: without restrictive conditions? Could 

we consider that the mean to deactivate can be located in the n-th page of the menu, that is to say 

not easily accessible?  

 

Question 4: For B1 category, § 5.6.2.2.1. says: “If the system is active an optical signal shall be 

provided to the driver”. Here the meaning of active is not indicated, but it is defined in § 5.6.2.2.5. : 

(i.e. ready to intervene or intervening). Does it mean wether only one signal is available that the 

same optical signal shall cover two distinct status considering that the appearance of the signal can 

change between the both status?  

  

Question 5: Concerning the emergency signal required in § 5.6.2.2.5., it only may intervene after the 

automatic deactivation of the system. We consider it would be preferable to intervene before. Does 

it share by the other CPs? 

Question 6: In the text we use sometimes “acoustic signal/acoustic warning” and sometimes 

“acoustical signal/acoustical warning”.  Between acoustic and acoustical, which one is more correct? 

Furthermore, we have in § 5.4.1.3. requirements for “audible warning signal” but  we never use 

audible in other place in the text!  

We have too “optical signal” and sometimes “visual signal”. Same concern exists about “tactile 

signal” and “haptic signal”. 

Question 7: Do we exclude the trailers from this amendment of this regulation? 

Question 8: The current amendment being a new supplement to Regulation UNECE 79, do we need 

to include some specific or transitional provisions in order to avoid applying new requirements of 

supplement 6 to the existing systems of vehicles already type-approved according to supplement 5, 

especially when they are brought to be modified (extension of approval of UNECE 79)?  
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AMENDMENTS:  

§ 3.2.1., amend to read: 

3.2.1. Lane keeping functional test 

3.2.1.1. The vehicle speed shall remain in the range from Vsmin up to Vsmax. 

The test shall be carried out for each speed range specified in paragraph 5.6.2.1.3. of this 

Regulation separately or within a larger speed range covering  contiguous speed ranges  

where the aysmax is identical. 

The vehicle shall be driven……. 

Justification: Each couple of lateral acceleration and speed values needs a radius of the 

curvature. In order to avoid multiplying the number of test configurations we propose the 

possibility to gather some of them. 

§ 3.2.2., amend to read: 

3.2.2. Maximum lateral acceleration test  

3.2.2.1. The vehicle speed shall remain in the range from Vsmin up to Vsmax. 

The test shall be carried out for each speed range specified in paragraph 5.6.2.1.3. of this 

Regulation  separately or within a larger speed range covering  contiguous speed ranges  

where the aysmax is identical. 

 

 The vehicle shall be driven….. 

Justification: Same than above. 

§ 3.2.4., amend to read: 

3.2.4. Transition test; hands-on test 

3.2.4.1. The vehicle shall be driven with activated ACSF with a vehicle test speed between Vsmin + 10 

km/h and Vsmin + 20 km/h on a track with lane markings at each side of the lane. 

 The driver shall release the steering….. 

The test shall be repeated with a vehicle test speed between Vsmax - 20 km/h and Vsmax – 

10 km/h or 130 km/h whatever is lower.  

Whether Vsmax is higher than 140km/h, the manufacturer shall demonstrate through 

appropriate documentation that the requirements defined in § 3.2.4.2.  are fulfilled with a 

vehicle test speed between Vsmax - 20 km/h and Vsmax – 10 km/h. 

Justification: The maximum speed Vsmax of existing systems can reach 210 km/h, so for 

performing the test a distance between 3 and 4 km is needed, and then only few Technical 

Services will be able to check this performance. 

 


