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Subject: Adhesives

Legislation:

5.2.4. Any adhesive agent used to affix the interior material to its supporting structure shall not,
as far as possible, exacerbate the burning behaviour of the material.

Discussion:

There is a lack of clarity within the regulation on how to test and document requirement 5.2.4. at a
vehicle installation level. Manufacturers would like to know if the options detailed within this
document are accepted by type approval authorities to demonstrate that adhesive agents used
within the vehicle do not exacerbate the burning behaviour of the material as required by point
5.2.4.
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Question 1

1) What level of documentation is acceptable to confirm compliance of an adhesive agent
with paragraph 5.2.4?

Suggested Answers

Type approving authority "e" 11

Question 1

A. Written declaration from the OEM

B. Product Data Sheet (with reference to a
standard that the adhesive has been tested to
that is accepted by the Technical service)

C. Presentation of sufficient test evidence that
is acceptable to the Technical service for
horizontal, vertical and melting behavior.

D. Test the adhesive as part of a composite
material for every material it will be used in
combination with - and therefore form part of a
component approval for horizontal vertical,
and melting behavior.

Question 2

In all cases should the R118 installation approval holder list as part of their information
document the adhesive agents that they are permitted to use within the vehicle for Annex 6
& 8 approved components and Annex 7 approved components?

Suggested Answers

Type approving authority "e" 11

A. Yes

B. Not required
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IVS Comments:

IVS did not review

1) What level of documentation is acceptable to confirm compliance of an adhesive agent with paragraph 5.2.4?

Solution

UK

FR

NL

Consensus

Written declaration from the OEM

Product Data Sheet (with reference to a standard that
the adhesive has been tested to that is accepted by the
Technical service)

Presentation of sufficient test evidence that is
acceptable to the Technical service for horizontal,
vertical and melting behavior.

Test the adhesive as part of a composite material for
every material it will be used in combination with - and
therefore form part of a component approval for
horizontal vertical, and melting behavior.

Put forward to IWG of
GRSG on fire safety

2) Inall cases should the R118 installation approval holder list as part of their information document the adhesive
agents that they are permitted to use within the vehicle for Annex 6 & 8 approved components and Annex 7

approved components?

Solution UK IT FR NL Consensus
Yes A X X X
Put forward to IWG of
GRSG on fire safet
Not required B X u
TAAM Minutes: Italy:
Q1) Answer A
Q2) Solution B
France:
Q1) D
Q2) Solution A
NL: 1D
Q2)A
Put forward to GRSG to the correct working group.
Post TAAM follow up actions: Put forward to GRSG to the correct working group.






